Menu Close

5 JEDNOSTAVNIH NAČINA ZA JAČANJE IMUNITETA PRIRODNIM PUTEM

Želite znati kako na jednostavan i prirodan način ojačati vlastiti imunitet, kako se zaštititi od virusa i raznih bolesti te ostati zdravi?

Ako je vaš odgovor DA, ostanite s nama jer u ovoj epizodi pokazat ćemo vam 5 jednostavnih načina za jačanje imuniteta prirodnim putem, a koje možete početi koristiti odmah.

5 jednostavnih načina za jačanje imuniteta prirodnim putem – epizoda 1

Tjedni planer za jačanje imuniteta button

Uz svaku epizodu volimo vas nagraditi besplatnim praktičnim resursom kojeg možete preuzeti i početi koristiti odmah za postizanje rezultata.

S obzirom da ovaj tjedan pričamo o jačanju imuniteta za vas smo pripremili Tjedni planer za jačanje imuniteta. Prateći ovaj jednostavni planer iz dana u dan ojačat ćete svoj imunitet i postati otporniji na viruse i razne bolesti.

Preuzmite ovotjedni besplatni resurs te svakodnevno uživajte u zdravim aktivnostima na kojima će vam vaše tijelo i imunitet biti zahvalni.

U nastavku navodimo 5 jednostavnih i prirodnih načina koje možete primijeniti odmah, a koji će vam pomoći u jačanju imuniteta i boljoj zaštiti od virusa te raznih bolesti.

#1 – Dovoljno kvalitetnog sna

Nedostatak sna jedan je od glavnih uzroka slabog imuniteta, a osim slabljenja imuniteta manjak sna može uzrokovati i pojačani stres. Istraživanja su pokazala da nedostatak i poremećaj sna mogu smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv mikroorganizama koji uzrokuju bolesti. Odgovarajući san, osim što jača imunitet, podiže raspoloženje i nivo energije, poboljšava tlak i zdravlje srca, a također pomaže i u upravljanju težinom.

Pobrinite se da idete spavati u odgovarajuće vrijeme kako biste mogli neprekidno spavati barem 7 do 8 sati jer spavanje je to posebno vrijeme kada se tijelo oporavlja i vraća u optimalno stanje. Najbolje je od vremena kada se želite probuditi oduzeti 7 do 8 sati te u to vrijeme ići spavati.

Naš imunitet je kao računalo, potrebno mu je i vrijeme za odmor kako bi bolje radilo. U kontekstu ove usporedbe možemo reći kako spavanje resetira naš imunitet i omogućuje mu da bolje radi.

#2 – Redovita vježba i kretanje

Vježba je sastavni dio zdravog načina života. Svakodnevna vježba, osim jačanja imuniteta, doprinosi i boljem zdravlju kardiovaskularnog sustava, pomaže u regulaciji tjelesne težine, smanjenju stresa te smanjuje rizik od bolesti poput osteoporoze i raka.

Ukoliko baš niste u kondiciji možete krenuti sa 20 minutnim hodanjem svaki dan, a s vremenom i rastom kondicije to vrijeme postepeno povećavati. Preporučujemo barem 30 minutnu šetnju svaki dan uz duboko i pravilno disanje.

Za odrasle osobe preporuka je da imaju barem 150 minuta vježbanja tjedno, a od toga dva puta tjedno vježbe jačanja mišića poput dizanja utega.

#3 – Dnevni unos odgovarajuće količine vode

Voda je za organizam potrebnija od hrane, a dovoljna količina vode omogućuje organizmu normalno funkcioniranje. U prosjeku 60% do 70% mase odrasle osobe čini voda.

Dovoljan unos vode u organizam omogućuje imunitetu da radi optimalno, raspoređuje hranjive tvari unutar organizma te obavlja detoksikaciju i sve ostale funkcije važne za zaštitu od mikroorganizama koji uzrokuju bolesti. Također, postoje studije koje pokazuju kako unos vode potiče mozak na otpuštanje dopamina (hormona sreće) tako da vas voda, osim jačanja imuniteta, može učiniti sretnijima.

Preporuka je da dnevno popijete otprilike od 8 do 12 čaša vode, ali preciznije je izračunati na način da za svaki kilogram popijete 0,3 dl vode. Tako bi npr. osoba od 70 kg trebala dnevno popiti 2,1 litru vode. Preporučujemo da voda bude sobne temperature te da vodu ne pijete tijekom obroka već sat vremena prije obroka i sat vremena nakon obroka. Na taj način spriječit ćete razrjeđivanje probavnih sokova te omogućiti probavnom sustavu da radi optimalno. Najjednostavniji način za provjeru dovoljnog unosa tekućine je putem urina. Ukoliko je urin svijetle, gotovo čiste boje, tada vaš organizam ima dovoljno tekućine. Ukoliko je urin tamnožute boje znači da vašem organizmu fali vode i da biste trebali unijeti više tekućine.

S ispijanjem prve čaše vode možete krenuti odmah nakon buđenja jer ćete na taj način nadoknaditi tekućinu koju je organizam potrošio tokom noći.

#4 – Konzumiranje voća i povrća (smoothie)

Voće i povrće bogato je antioksidansima koji pomažu imunitetu u borbi protiv virusa i raznih bolesti. Intenzivne boje voća i povrća, poput crvene, žute, narančaste, ljubičaste i plave, pokazatelj su da je voće i povrće bogato antioksidansima.

Jedan od najjednostavnijih načina za konzumaciju voća i povrća je priprema smoothija. Na taj način u mogućnosti ste u samo jednom obroku konzumirati više hranjivih tvari i antioksidanata nego što biste u više zasebnih obroka. Za pripremu smoothieja preporučujemo korištenje svježeg voća i povrća te da smoothie popijete odmah kada ga pripremite.

Svakodnevno konzumiranje smoothieja tijekom jutra napunit će vas energijom, a izbjeći ćete osjećaj težine u želucu.

#5 – Detoksikacija

Detoksikacija je uobičajeni tjelesni proces uklanjanja ili neutralizacije toksina u organizmu kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Na taj način jača se imunitet, a osim toga detoksikacija omogućuje obnovu organa i rješavanje stresa.

S obzirom na lošiju kvalitetu današnje prehrane, koja sadrži razne pesticide, hormone, šećere i druge štetne tvari te okolinu s onečišćenim zrakom toksini se puno brže gomilaju u tijelu. Stručnjaci preporučuju da se dvaput godišnje odgovarajućom prehranom pomogne organizmu u procesu detoksikacije.

Kako biste svome tijelu pomogli u uobičajenom procesu detoksikacije preporučujemo da jedan dan u tjednu izbacite unos teške i masne hrane te više pažnje posvetite voću i povrću.

Jačanje imuniteta prirodnim putem – zaključak

I to je to! 🙂

Naučili ste 5 laganih načina kojima možete odmah, na jednostavan i prirodan način, pomoći svome imunitetu da bude snažniji te da čuva vaše zdravlje.

I ne zaboravite, da bismo vam pomogli s prakticiranjem ovih savjeta, za vas smo pripremili Tjedni planer za jačanje imuniteta tako da možete lakše pratiti svoje dnevne aktivnosti i primjeniti navedene korake.

Preuzmite ga klikom na žuti okvir ispod 👇

Tjedni planer za jačanje imuniteta button

Dodatni resursi i bonusi koji će vam pomoći

Sleep Cycle https://sleepcycle.com

Radi se o odličnoj aplikaciji, odnosno alarmu za buđenje koji uzima u obzir željeno vrijeme buđenja i trenutnu fazu sna kako bi vas probudio u najbolje vrijeme.

Zasigurno ste primijetili da se nekad ujutro probudite i ustanete s lakoćom, a ponekad se nikako ne možete nagovoriti na buđenje i ustajanje. Znanstvenici su utvrdili da je to zbog različite dubine sna u kojoj se nalazimo u trenutku kada zvoni alarm.

Aplikacija Sleep Cycle prati faze sna i pomaže vam da se probudite u plitkom snu kako biste se lakše probudili i ustali.

Osnovne funkcije praćenja dubine sna i buđenje u plitkoj fazi sna, što je sasvim dovoljno za poboljšanje navika spavanja, besplatne su, a za više funkcija potrebno je aplikaciju platiti. Dostupna je za Android i iOS sustave.

Besplatna Mastermind Grupa pridruži nam se

Moja Transformacija Mastermind je besplatna mastermind grupa kojoj je cilj izgraditi zajednicu istomišljenika i stvoriti atmosferu u kojoj će se graditi odnosi, slaviti međusobni uspjesi, širiti inspiracija i motivacija, dijeliti ideje za ostvarenje zajedničkih ili pojedinačnih ciljeva te svi ujediniti kao jedna transformacijski motivirana zajednica.

Ako ste spremni napraviti sljedeći korak prema poboljšanju ili promijeni vlastitog zdravlja i izgleda, pridružite se. Ujedinimo se i pomognimo jedni drugima u ostvarenju ciljeva!

Da li ste naučili nešto vrijedno iz ovog članka?

Nadamo se da jeste jer trudimo se iz tjedna u tjedan pripremiti praktične savjete, koje možete odmah primijeniti, s ciljem poboljšanja vašeg zdravlja i izgleda na jednostavan i prirodan način.

Znate nekoga kome bi ovaj članak mogao pomoći ili želite podijeliti ovaj članak s vašim prijateljima ili poznanicima?

Svaki ponedjeljak objavljujemo novi članak popraćen besplatnim i praktičnim resursom kojeg možete skinuti i početi koristiti odmah za postizanje rezultata.

Povežite se s nama, komentirajte ispod!

PITANJE TJEDNA:

Jeste li već isprobali neke od navedenih metoda za jačanje imuniteta?

Ako jeste, napišite nam u komentaru ispod koja vam se najviše svidjela.

Nadamo se da ste uživali u ovim savjetima za jačanje imuniteta i ako već niste, isprobajte ih! 🙂

Komentari:

Slični postovi

Preuzimanje dokumenta

PREUZIMANJE DOKUMENTA

Unesite svoje podatke za preuzimanje besplatnog dokumenta “Namirnice za razvoj crijevne mikroflore”