Menu Close

IMUNITET ORGANIZMA – 9 NEVJEROJATNIH ČINJENICA KOJE VJEROJATNO NISTE ZNALI

Imunitet je vrlo važan dio našeg organizma, svakodnevno nas brani i štiti od raznih virusa, bakterija i bolesti. No i imunitet ima svoju osobnost, a ako ga naljutimo može nam se čak i osvetiti. 

Sigurno se pitate zašto bi nam se naš vlastiti imunitet želio osvetiti? Da biste saznali odgovor na to pitanje kao i ostale ostale zanimljive činjenice o imunitetu, ostanite s nama.

U ovoj epizodi navest ćemo 9 nevjerojatnih činjenica koje možda niste znali, a mogle bi vas iznenaditi!

Imunitet organizma – 9 nevjerojatnih činjenica koje vjerojatno niste znali – epizoda 3

Link za preuzimanje besplatnog resursa 5 jednostavnih i zdravih napitaka za jačanje imuniteta

Uz svaku epizodu volimo vas nagraditi besplatnim praktičnim resursom kojeg možete početi koristiti odmah za postizanje rezultata.

Kako bismo vam pomogli da dodatno pomognete svome imunitetu u borbi za očuvanje zdravlja te osjetite blagodati veće količine energije tokom dana za vas smo pripremili besplatni resurs pod nazivom 5 jednostavnih i zdravih napitaka za jačanje imuniteta.

Preuzmite ovotjedni besplatni resurs te uživajte u okusima prirode uz jači imunitet i više energije.

U nastavku navodimo 9 nevjerojatnih činjenica o imunitetu koje vjerojatno niste znali, a mogle bi vas iznenaditi.

#1 Vaš imunitet može vam se osvetiti

Da li vam se nekad dogodilo da ste trčali na sto strana, obavljali užurbano razne zadatke i obaveze, a nakon toga se osjećali bolesno ili se razboljeli? Ukoliko jeste, osjetili ste osvetu imuniteta.

Ukoliko ne spavate dovoljno vaš imunitet može postati depresivan, baš kao i vi, te se vaša izloženost prema prehladi, gripi i raznim infekcijama znatno povećava.

Za više informacija o kvaliteti sna možete pročitati naš prethodni članak te preuzeti tjedni planer za jačanje imuniteta.

#2 Povišena tjelesna temperatura je dobar znak

Povišena tjelesna temperatura može biti neugodna, ali ona nam pokazuju kako naš organizam radi svoj posao. 

Za vrijeme povišene tjelesne temperature oslobađaju se bijela krvna zrnca, koja čine važan dio obrambenog mehanizma, ubrzava se metabolizam te se zaustavlja širenje i umnožavanje raznih štetnih mikroorganizama u našem tijelu.

#3 Imunitet voli umjerenu dozu sunca

Izlaganjem suncu naše tijelo prirodno proizvodi vitamin D koji pomaže u suzbijanju depresije, srčanih bolesti, nekih vrsta raka i sl. Ukoliko ste svijetle puti 10 minuta izlaganja tokom sunčanog dana bit će sasvim dovoljno da vaš imunitet dobije potrebnu dozu vitamina D.

S izlaganjem suncu ne valja pretjerivati jer prekomjerno izlaganje može uzrokovati privremeno slabljenje ili oštećenje imuniteta. Za duže izlaganje suncu svakako koristite odgovarajuću zaštitu za kožu te izbjegavajte pretjerano izlaganje između 10 i 14 sati jer su sunčeve zrake tada najjače.

#4 Smijeh pomaže vašem imunitetu

Ne kaže se bez razloga da je smijeh najbolji lijek! Smijeh uzrokuje otpuštanje dopamina, hormona sreće, ali i ostalih kemijskih spojeva u mozgu koji pomažu u smanjenju stresa.

Samo 20 minuta smijeha dnevno može pomoći vašem imunitetu da radi bolje, a osim jačanja imuniteta, smijeh pospješuje i potrošnju kalorija. Zato budite sretni i smijte se! 🙂

#5 Bakterije u crijevima su ključne za zdravi imunitet

U našim crijevima nalaze se velike količine raznih bakterija koje pomažu u probavljanju hrane, suzbijanju štetnih bakterija i razgradnji toksina. Takve bakterije nazivaju se dobre bakterije i čine dio crijevne mikroflore. 

Brojna istraživanja pokazala su kako dobre bakterije mogu pomoći u poboljšanju imuniteta, probave, funkcija mozga te smanjiti rizike od mnogih drugih bolesti. Također, dobre bakterije proizvode antitijela te pokreću ekspresiju proteina što omogućuje imunitetu da obavlja unutarnje ozljede.

O važnosti crijeva za imunitet dovoljno nam govori Hipokratova izreka koja kaže: “Sve bolesti počinju u crijevima!”

Za održavanje što bolje  ravnoteže crijevne flore preporučujemo da smanjite unos šećera, brze i nezdrave hrane te antibiotika.

#6 Imunitet svakodnevno uči

Naš imunitet radi bez prestanka te se svakodnevno prilagođava okolini i promjenama kojima smo izloženi. Ukoliko dođe do kontakta sa nepoznatom supstancom ili bakterijom stvaraju se odgovarajuća antitijela koja će zaštititi naš organizam. Imunitet pamti takve kontakte, pohranjuje informacije te na taj način uči i postaje efikasniji u obrani našeg organizma. Ukoliko ponovo dođe do kontakta sa istim supstancama ili bakterijama on je spreman i zna što treba učiniti. 

U pravilu je jedna infekcija dovoljna da bi nas imunitet štitio cijeli život.

#7 Imunitet ponekad zna pogriješiti

Imunitet može bezopasni alergent poput peluda ili odgovarajuće vrste hrane prepoznati kao prijetnju te krenuti u obranu organizma. Kad se to desi, doživljavamo alergijske reakcije poput curenja iz nosa, otežanog disanja, osipa i sl. Alergijske reakcije ne javljaju se kod svakoga, ali mogu biti neugodne i ograničavajuće.

#8 Stres ima značajan utjecaj na rad imuniteta

Stres utječe na povećanje razine kortizola, hormona koji je važan za cjelokupno funkcioniranje našeg organizma. Mala količina stresa nije štetna, ali ukoliko to preraste u kronični stres naš imunitet bit će oslabljen, a rizik od zdravstvenih problema poput anksionznosti, depresije, lošeg sna, srčanih problema, debljanja, lošeg pamćenja i koncentracije znatno raste.

Da bi to spriječili važno je da pronađemo zdrave načine za suzbijanje stresa poput meditacije, joge, akupunkture, vježbanja, zdravije prehrane i sl.

#9 Imunitet spašava naš život svakog dana

Da nema imuniteta, ne bismo dugo živjeli! Svakodnevno smo izloženi raznim bakterijama i virusima, ali sve dok pomažemo našem imunitetu da bude snažan, nemamo razloga za brigu.

Ako još niste, savjetujemo vam da pogledate 5 jednostavnih načina za jačanje imuniteta prirodnim putem te ojačate svoj imunitet.

Imunitet organizma – 9 nevjerojatnih činjenica o imunitetu – zaključak

Imunitet organizma zaista je složen mehanizam koji nas svakodnevno čuva i spašava od raznih virusa, bakterija i bolesti. Neovisno o tome kako se mi prema njemu odnosimo, on će se uvijek boriti za naše zdravlje. 

Da bismo mu olakšali možemo više pažnje posvetiti aktivnostima koje naš imunitet “voli” poput dovoljno spavanja, umjerenog izlaganja suncu, više smijanja, izbjegavanja stresa i dr.

Da bismo vam pomogli da dodatno pomognete svome imunitetu u borbi za očuvanje zdravlja te osjetite blagodati veće količine energije tokom dana za vas smo pripremili besplatni resurs 5 jednostavnih i zdravih napitaka za jačanje imuniteta.

Preuzmite ga klikom na žuti okvir ispod 👇

Link za preuzimanje besplatnog resursa 5 jednostavnih i zdravih napitaka za jačanje imuniteta

Dodatni resursi i bonusi koji će vam pomoći

Tjedni planer za jačanje imunitetahttps://mojatransformacija.com/1

Ukoliko još niste, pogledajte našu epizodu u kojoj smo opisali 5 jednostavnih načina za jačanje imuniteta prirodnim putem. Možete ih primijeniti odmah, a pomoći će vam u jačanju imuniteta te poboljšanju zaštite od virusa i raznih bolesti.

Uz epizodu vam dajemo Tjedni planer za jačanje imuniteta kojeg možete besplatno preuzeti i početi koristiti odmah. Svakodnevno pratite jednostavne korake iz planera i uživajte u jačem imunitetu!

Besplatna Mastermind Grupa pridruži nam se

Moja Transformacija Mastermind je besplatna mastermind grupa kojoj je cilj izgraditi zajednicu istomišljenika i stvoriti atmosferu u kojoj će se graditi odnosi, slaviti međusobni uspjesi, širiti inspiracija i motivacija, dijeliti ideje za ostvarenje zajedničkih ili pojedinačnih ciljeva te svi ujediniti kao jedna transformacijski motivirana zajednica.

Ako ste spremni napraviti sljedeći korak prema poboljšanju ili promijeni vlastitog zdravlja i izgleda, pridružite se. Ujedinimo se i pomognimo jedni drugima u ostvarenju ciljeva!

Da li ste naučili nešto vrijedno iz ovog članka?

Nadamo se da jeste jer trudimo se iz tjedna u tjedan pripremiti praktične savjete, koje možete odmah primijeniti, s ciljem poboljšanja vašeg zdravlja i izgleda na jednostavan i prirodan način.

Znate nekoga kome bi ovaj članak mogao pomoći ili želite podijeliti ovaj članak s vašim prijateljima ili poznanicima?

Svaki ponedjeljak objavljujemo novi članak popraćen besplatnim i praktičnim resursom kojeg možete skinuti i početi koristiti odmah za postizanje rezultata.

Povežite se s nama, komentirajte ispod!

PITANJE TJEDNA:

Koja vam je od navedenih činjenica najzanimljivija? Jeste li već čuli neke od njih ili ih prvi puta čujete?

Napišite nam u komentaru.

Nadamo se da ste uživali u ovim nevjerojatnim činjenicama i da ste naučili nešto novo! ☺

Komentari:

Slični postovi

Preuzimanje dokumenta

PREUZIMANJE DOKUMENTA

Unesite svoje podatke za preuzimanje besplatnog dokumenta “Namirnice za razvoj crijevne mikroflore”