Menu Close
Cover članka - Vitamini važni za jačanje imuniteta i bolje zdravlje

VITAMINI VAŽNI ZA JAČANJE IMUNITETA I BOLJE ZDRAVLJE

Da bi naš organizam normalno funkcionirao potrebni su mu odgovarajući vitamini, a nedostatak smo jednog vitamina može dovesti do slabijeg imuniteta i razvoja bolesti. S obzirom da ih naše tijelo ne može samo sintetizirati potrebno je vitamine unositi odgovarajućom hranom ili dodacima prehrani.

Svaki vitamin ima svoju ulogu u održavanju zdravlja, a u ovoj epizodi navest ćemo 4 vitamina važna za jačanje imuniteta i bolje zdravlje.

Vitamini važni za jačanje imuniteta i bolje zdravlje – epizoda 4

Link za prijavu za besplatno predavanje o vitaminima i njihovoj važnosti za zdravlje

Uz svaku epizodu volimo vas nagraditi besplatnim praktičnim resursom kojeg možete početi koristiti odmah za postizanje rezultata.

S obzirom da ovaj tjedan pričamo o vitaminima i njihovoj ulozi u jačanju imuniteta za vas smo pripremili besplatan webinar u kojem ćemo objasniti Kako pravilnim unosom vitamina ojačati imunitet i postići bolje zdravlje.

Cover besplatnog predavanja o vitaminima i njihovoj važnosti za zdravlje - vitamini važni za jačanje imuniteta i bolje zdravlje

Snažan imunitet osnovni je preduvjet za dobro zdravlje, a možemo mu u tome pomoći opskrbljujući ga odgovarajućim vitaminima.

Razlikujemo 13 vrsta vitamina, i svaki je važan na svoj način, no u ovoj epizodi najviše pažnje posvetit ćemo onim vitaminima koji doprinose jačem imunitetu.

Vitamin A

Vitamin A važan je za proces proizvodnje bijelih krvnih zrnaca (u koštanoj srži) te pomaže organizmu u borbi protiv raznih virusa i bakterija. Ovo je ključan proces, naročito kad je virus već u našem organizmu. Bijela krvna zrnca če se boriti protiv virusa i neutralizirati klice koje bi mogle uzrokovati daljnje zdravstvene probleme poput bolesti ili infekcije.

U slučaju nedostatka bijelih krvnih zrnaca šanse za razvojem bolesti ili infekcije znatno rastu.

Osim za jačanje imuniteta vitamin A važan je i za: održavanje vida, zdravlje kože, zaštitu od sunca te slobodnih radikala.

Vitamin B kompleks

Vitamini iz skupine B imaju brojne zadaće u našem organizmu i važni su za stvaranje energije, rad metabolizma, stvaranje krvnih zrnaca, zdravlje kože, pravilan rad probavnog sustava te mnoge druge funkcije.

U vitamine iz B kompleksa ili skupine ubrajamo 8 različitih vitamina, a svaki od njih ima svoje specifično djelovanje i funkciju.

S obzirom da u ovoj epizodi želimo posebnu pažnju posvetiti jačanju imuniteta u nastavnku navodimo vitamine iz B kompleksa koji imaju najveći utjecaj na imunitet:

  1. B3 (niacin) – neophodan za oslobađanje energije unutar organizma
  2. B6 (piridoksin) – važan za proizvodnju proteina koji prenose kisik unutar organizma
  3. B9 (folna kielina) – potiče stvaranje i umnožavanje bijelih krvnih zrnaca
  4. B12 (cijanokobalamin) – u kombinaciji s B9 vitaminom, pomaže u sazrijevanju krvnih zrnaca

Vitamin C

Vitamin C jedan je od najpoznatijih i najvažnijih vitamina korištenih za jačanje imuniteta. Povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca obogaćenih proteinima koji pomažu imunitetu u borbi protiv bakterija sve dok ih u potpunosti ne unište. 

Osim jačanja imuniteta vitamin C ima antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, pomaže kod opeklina i uboda komaraca, štiti od srčanih bolesti, pomaže u liječenju prehlada, čuva zdravlje očiju, štiti od alergija i djeluje na smanjenje šećera u krvi.

Vitamin C također štiti vitamin E, pospješuje njegovu regeneraciju i često se preporučuje kada je organizam potrebno dovesti u što bolju kondiciju.

Vitamin E

Vitamin E često se naziva i vitaminom mladosti, vitalnosti i ljepote. Kao i vitamin C, s kojim neprestano surađuje, predstavlja snažan antioksidans koji štiti stanice organizma od oštećenja.

Kada slobodni radikali pokušavaju napasti stanice unutar našeg organizma vitamin E njihov napad ciljano preusmjerava na sebe kako bi obranio stanice. Nakon toga, slobodne radikale preusmjerava prema vitaminu C koji pomaže u izbacivanju takvih radikala iz organizma.

Osim za jačanje imuniteta vitamin E: sprječava bolesti srca i rak, štiti, obnavlja i pomlađuje kožu, održava krvotok te je važan za dobar vid i zaštitu od mrene.

U zaštiti od slobodnih radikala, također surađuje i s mineralom selenom, snažnim antioksidansom, koji održava metabolizam i imunitet u optimalnoj formi.

Vitamini važni za jačanje imuniteta i bolje zdravlje – zaključak:

Vitamini čine važan dio našeg organizma, no zbog neuravnotežene prehrane i lošije kvalitete hrane često ih ne unosimo dovoljno. Pravilan unos odgovarajuće kombinacije vitamina omogućuje našem tijelu da optimalno obavlja sve važne funkcije te nas na taj način zaštiti od svih potencijalnih bolesti.

Vitamini u našem organizmu međusobno surađuju, a nedostatak ili manjak samo jednog može uzrokovati slabljenje imuniteta te veću izloženost raznim virusima, bakterijama i bolestima.

Da bismo vam pomogli u boljem razumijevanju važnosti pojedinih vitamina za imunitet i zdravlje pripremili smo webinar u kojem ćemo detaljnije objasniti kako se vitamini dijele, kako prepoznati manjak pojedinih vitamina u organizmu, kako odgovarajućim unosom

vitamina možete doprinijeti svome zdravlju i jačem imunitetu, koji je dnevni unos vitamina optimalan te koje namirnice je najbolje koristiti da bi osigurali dovoljan unos vitamina.

Prijavite se za webinar klikom na žuti okvir ispod 👇

Link za prijavu za besplatno predavanje o vitaminima i njihovoj važnosti za zdravlje

Dodatni resursi i bonusi koji će vam pomoći

Tjedni planer za jačanje imunitetahttps://mojatransformacija.com/1

Ukoliko još niste, pogledajte našu epizodu u kojoj smo opisali 5 jednostavnih načina za jačanje imuniteta prirodnim putem. Možete ih primijeniti odmah, a pomoći će vam u jačanju imuniteta te poboljšanju zaštite od virusa i raznih bolesti.

Uz epizodu vam dajemo Tjedni planer za jačanje imuniteta kojeg možete besplatno preuzeti i početi koristiti odmah. Svakodnevno pratite jednostavne korake iz planera i uživajte u jačem imunitetu!

Besplatna Mastermind Grupa pridruži nam se

Moja Transformacija Mastermind je besplatna mastermind grupa kojoj je cilj izgraditi zajednicu istomišljenika i stvoriti atmosferu u kojoj će se graditi odnosi, slaviti međusobni uspjesi, širiti inspiracija i motivacija, dijeliti ideje za ostvarenje zajedničkih ili pojedinačnih ciljeva te svi ujediniti kao jedna transformacijski motivirana zajednica.

Ako ste spremni napraviti sljedeći korak prema poboljšanju ili promijeni vlastitog zdravlja i izgleda, pridružite se. Ujedinimo se i pomognimo jedni drugima u ostvarenju ciljeva!

Da li ste naučili nešto vrijedno iz ovog članka?

Nadamo se da jeste jer trudimo se iz tjedna u tjedan pripremiti praktične savjete, koje možete odmah primijeniti, s ciljem poboljšanja vašeg zdravlja i izgleda na jednostavan i prirodan način.

Znate nekoga kome bi ovaj članak mogao pomoći ili želite podijeliti ovaj članak s vašim prijateljima ili poznanicima?

Svaki ponedjeljak objavljujemo novi članak popraćen besplatnim i praktičnim resursom kojeg možete preuzeti i početi koristiti odmah za postizanje rezultata.

Povežite se s nama, komentirajte ispod!

PITANJE TJEDNA:

Koja vam je od navedenih činjenica najzanimljivija? Jeste li već čuli neke od njih ili ih prvi puta čujete?

Napišite nam u komentaru.

Nadamo se da ste uživali u ovim nevjerojatnim činjenicama i da ste naučili nešto novo! ☺

Komentari:

Slični postovi

Preuzimanje dokumenta

PREUZIMANJE DOKUMENTA

Unesite svoje podatke za preuzimanje besplatnog dokumenta “Namirnice za razvoj crijevne mikroflore”