Menu Close
Zdravlje započinje u crijevima - naslovna slika

ZDRAVLJE ZAPOČINJE U CRIJEVIMA – 5 VAŽNIH FUNKCIJA CRIJEVNE MIKROFLORE

Prije više od 2000 godine nastala je poznata Hipokratova izreka: “Sve bolesti počinju u crijevima”. I tako je nastala teza koja se godinama provlačila kroz razne diskusije. 

No, da li zaista bolesti započinju u crijevima? Da li hrana koju konzumiramo može biti naš najveći saveznik u borbi protiv bolesti, virusa i bakterija? I ako je tako, kako da pomognemo našim crijevima da nas zaštite i očuvaju naše zdravlje?

U ovoj epizodi navest ćemo najvažnije funkcije našeg “drugog mozga” te kako nam one pomažu u očuvanju zdravlja.

Link za preuzimanje besplatnog resursa Namirnice za razvoj crijevne mikroflore

Uz svaku epizodu volimo vas nagraditi besplatnim praktičnim resursom kojeg možete početi koristiti odmah za postizanje rezultata.

S obzirom da ovaj tjedan pričamo o važnosti crijevne mikroflore za poboljšanje zdravlja za vas smo pripremili besplatan resurs Namirnice za razvoj crijevne mikroflore.

Preuzmite ga klikom na žuti okvir.

Cover besplatnog resursa Namirnice za razvoj crijevne mikroflore - jači imunitet, bolja koncentracija, zdrava koža, minerali i vitamini

Hipokratova teza poznata je već više od 2000 godina. Često je bila zanemarivana, ali sve je veći broj istraživanja koja pokazuju njezinu važnost za cjelokupno zdravlje. U krugu liječničkih ordinacija ovoj temi još uvijek se ne pridaje prevelika pažnja, ali broj svjetskih stručnjaka, koji shvaćaju važnost crijeva za zdravlje, postepeno raste. 

Ako se saznanja o važnosti crijevne mikroflore prošire i na tradicionalnu medicinu, možemo zaključiti kako bi zdravlje crijeva, kroz naredne godine, moglo postati jedan od najvažnijih medicinskih ciljeva.

Kako bismo naglasili važnost ovog moćnog organa za naše zdravlje, u nastavku navodimo 5 važnih funkcija crijevne mikroflore.

#1 Odlučuju o zadržavanju vitamina, minerala i hranjivih tvari

Od trenutka stavljanja hrane u usta pa do dolaska u crijeva, hrana je već razgrađena na jednostavne kemijske spojeve. Takvi kemijski spojevi prolaze kroz crijevne resice te one odlučuju koje tvari su našem organizmu potrebne. Ovo je vrlo važna zadaća crijevne mikroflore.

No, kako crijeva znaju što je nama potrebno? Već smo prije spomenuli kako se crijeva često nazivaju “drugim mozgom”. Ona imaju vlastitu inteligenciju, koja se sastoji od  “dobrih” i “loših” bakterija.  Naš mozak odlučuje koje bakterije će biti smještene u crijevnoj mikroflori, a njihov omjer važan je za cjelokupno zdravlje.

Ukoliko se u crijevima nalazi više “loših” (neinteligentnih) bakterija, crijevne resice će zadržavati loše tvari, a izbacivati korisne vitamine, minerale i hranjive tvari.

Ukoliko se u crijevima nalazi više “dobrih” (inteligentnih) bakterija, crijevne resice će zadržavati korisne vitamine, minerale i hranjive tvari, a one štetne izbacit će iz organizma.

Ukoliko crijevna mikroflora ne radi kako treba naš organizam bit će oslabljen, dolazi do gomilanja štetnih tvari i toksina te se mogu pojaviti razna oboljenja poput alergija, dijabetesa, bolesti srca, multiple skleroze, raznih upala i sl.

#2 Pomažu u jačanju imuniteta

Imunitet je vrlo važan dio našeg organizma. Svakodnevno nas brani i štiti od raznih virusa, bakterija i bolesti. No, da bi imunitet bio snažan vrlo je važno zdravlje crijevne mikroflore.

Oko 60% stanica koje doprinose pravilnom radu imuniteta nalazi se upravo u crijevima. S obzirom da “dobre” bakterije u crijevima odlučuju koje tvari ostaju u organizmu, a koje se izbacuju, važno je da imunitet bude usklađen s crijevnom mikroflorom. Crijevna mikroflora redovito podučava imunitet te on na taj način uči kako da reagira prilikom pojave toksina i drugih štetnih tvari.

Ako su crijeva zdrava, imunitet će biti snažniji. No, ukoliko je ravnoteža crijevne mikroflore narušena, imunitet će biti slabiji, a naša izloženost prema virusima, bakterijama i raznim bolestima veća.

#3 Imaju utjecaj na naše mentalno zdravlje

Kao što smo već prethodno spomenuli, mozak i crijeva međudosobno su povezani. Crijeva imaju vlastiti,  bogato razvijen živčani sustav te proizvode većinu serotonima (hormona sreće i dobrog raspoloženja).

Istraživanja crijevne mikroflore pokazala su kako odgovarajuća količina “dobrih” bakterija rezultira smanjenjem hormona stresa u krvi. Zahvaljujući smanjenju hormona stresa poboljšava se pamćenje, raspoloženje, povećava se motivacija te se smanjuje osjetljivost na bol.

Istraživanja su također pokazala kako se poboljšanjem zdravlja crijevne mikroflore može ublažiti ili otkloniti anksioznost i depresija.

#4 Pomažu u održavanju zdrave kože

Ljepota i zdravlje kože najbolji su pokazatelj cjelokupnog zdravlja. Jedan od najvažnijih faktora za lijepu i zdravu kožu upravo je hrana koju jedemo. No, da bi se iz hrane izvukle sve potrebne tvari, ključnu ulogu ima crijevna mikroflora.

“Dobre” bakterije iz crijevne mikroflore na kožu djeluju kao vrsta zaštitne barijere koja sprječava prodor “loših” bakterija do kože. Na taj način one pomažu u borbi protiv starenja, pojave bora, akni, crvenila te suho kože.

Za bolje razumijevanje povezanosti crijeva i kože navest ćemo jedan primjer. Ukoliko koristite prerađene mliječne proizvode, s obzirom da oni ne sadrže vlakna koja pomažu u njihovom probavljanju, oni se mogu zadržati u probavnom sustavu te pokvariti. 

Takvo pokvareno mlijeko u našem organizmu uzrokuje pojavu ranica na stjenkama debelog crijeva i one se pune gnojem. S druge strane, na koži se također pojavljuju gnojne ranice, odnosno akne. Stoga, ukoliko imate problema s aknama, pokušajte na mjesec dana izbaciti mliječne proizvode. Ukoliko se akne povuku, otkrili ste uzrok.

#5 Štite nas od toksina

Svakim danom konzumiramo različitu hranu i napitke, često upitne kvalitete. Ukoliko hrana sadrži tvari koje se ne mogu iskoristiti za energiju, a mogu biti štetne za zdravlje, “dobre” bakterije tretiraju ih kao toksine.

Cilj “dobrih” bakterija je izbaciti toksine iz organizma i ne dozvoliti im da uđu u krvotok. Na taj način štite naš organizam i čuvaju naše zdravlje.

Zdravlje započinje u crijevima – 5 važnih funkcija crijevne mikroflore – zaključak

Na kraju možemo samo zaključiti, Hipokrat je bio u pravu! 

Crijevna mikroflora zaista ima važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Ona nas štiti od bolesti, izbacuje štetne tvari, daje nam hormone sreće, opskrbljuje važnim vitaminima i mineralima, a kad je ispunjena “dobrim” bakterijama, pomoći će nam da se osjećamo superiorno.

Da bi osjetili sve blagodati ovog moćnog organa i omogućili mu da radi optimalno, važno je da ga češće opskrbljujemo i kvalitetnim nutrijentima. Da bismo vam u tome pomogli, za vas smo pripremili besplatan resurs Namirnice za razvoj crijevne mikroflore.

Preuzmite svoj besplatni resurs klikom na žuti okvir 👇

Link za preuzimanje besplatnog resursa Namirnice za razvoj crijevne mikroflore

Dodatni resursi i bonusi koji će vam pomoći

Tjedni planer za jačanje imunitetahttps://mojatransformacija.com/1

Ukoliko još niste, pogledajte našu epizodu u kojoj smo opisali 5 jednostavnih načina za jačanje imuniteta prirodnim putem. Možete ih primijeniti odmah, a pomoći će vam u jačanju imuniteta te poboljšanju zaštite od virusa i raznih bolesti.

Uz epizodu vam dajemo Tjedni planer za jačanje imuniteta kojeg možete besplatno preuzeti i početi koristiti odmah. Svakodnevno pratite jednostavne korake iz planera i uživajte u jačem imunitetu!

Besplatna Mastermind Grupa pridruži nam se

Moja Transformacija Mastermind je besplatna mastermind grupa kojoj je cilj izgraditi zajednicu istomišljenika i stvoriti atmosferu u kojoj će se graditi odnosi, slaviti međusobni uspjesi, širiti inspiracija i motivacija, dijeliti ideje za ostvarenje zajedničkih ili pojedinačnih ciljeva te svi ujediniti kao jedna transformacijski motivirana zajednica.

Ako ste spremni napraviti sljedeći korak prema poboljšanju ili promijeni vlastitog zdravlja i izgleda, pridružite se. Ujedinimo se i pomognimo jedni drugima u ostvarenju ciljeva!

Da li ste naučili nešto vrijedno iz ovog članka?

Nadamo se da jeste jer trudimo se iz tjedna u tjedan pripremiti praktične savjete, koje možete odmah primijeniti, s ciljem poboljšanja vašeg zdravlja i izgleda na jednostavan i prirodan način.

Znate nekoga kome bi ovaj članak mogao pomoći ili želite podijeliti ovaj članak s vašim prijateljima ili poznanicima?

Svaki ponedjeljak objavljujemo novi članak popraćen besplatnim i praktičnim resursom kojeg možete skinuti i početi koristiti odmah za postizanje rezultata.

Povežite se s nama, komentirajte ispod!

PITANJE TJEDNA:

Što vi mislite o Hipokratovoj izreci “Sve bolesti započinju u crijevima”? Jeste li je već čuli negdje?

Napišite nam u komentaru.

Nadamo se da ste uživali i da ste naučili nešto novo! ☺

Komentari:

Slični postovi

Preuzimanje dokumenta

PREUZIMANJE DOKUMENTA

Unesite svoje podatke za preuzimanje besplatnog dokumenta “Namirnice za razvoj crijevne mikroflore”